Het verschil tussen Magento en Woocommerce en waar moet ik voor kiezen?

Als je van plan bent om een webshop te beginnen, dan zijn er een heleboel zaken die je in overweging zult moet nemen voordat je hiermee kunt beginnen. Een van deze zaken is het uitkiezen van het platform waarmee je je webshop gaat opzetten.

In dit artikel gaan we het verschil tussen Magento en Woocommerce bekijken.

wat-is-het-verschil-tussen-magento-en-woocommerce

Het goede nieuws is dat ze alle twee open-source versies hebben en daarom in principe gratis zijn. Het zijn beide relatief jonge platvormen, de twee populairste op dit moment en ook nog eens erg verschillend. Dus voor welk van de twee moet je kiezen? Wat is nou eigenlijk echt het verschil tussen Magento en Woocommerce? Dat is waar we nu een kijkje naar gaan nemen.

Het verschil tussen Magento en Woocommerce (e-commerce solution of plug-in)?

Het grootste verschil tussen Magento en Woocommerce is dat Woocommerce een WordPress plug-in is en Magento een compleet onafhankelijk E-commerce platform is.

Zoals alles in het leven hebben ze beiden voor- en nadelen.

Op het eerste oog kunnen we over Magento zeggen dat het een platform is, waar je een beetje op zal moeten studeren om door te krijgen hoe je het beste je webshop kan managen, maar daar tegenover staat wel dat het een betrouwbare oplossing is (als je een goede kwaliteit hosting hebt) en dat je makkelijk een E-shop met een enorme hoeveelheid producten kunt opzetten (100.000+)

Woocommerce is van een heel andere omvang, het is kleiner en makkelijker te begrijpen. Je hoeft geen enorme gebruiksaanwijzing door te worstelen en je installeert het binnen WordPress. Natuurlijk houdt dit wel in dat je altijd je plug-in van Woocommerce en je WordPress zal moeten updaten en dat het systeem niet altijd naadloos draait met andere plug-ins. Woocommerce is minder veeleisend wat betreft de hosting dan Magento en het is daarom makkelijker om ermee te beginnen.

Zoals ik al zei, wat de beste keuze voor jouw webshop is, hangt allemaal een beetje af van de volgende factoren en van wat jij specifiek nodig hebt.

  • Begin je een echte webshop of heb je een website waar je ook producten verkoopt?
  • Weet je inmiddels hoeveel producten je uiteindelijk wilt verkopen?
  • Is het een landelijke webshop of ga ik ook wereldwijd producten verkopen?
  • Verkoop je in verschillende talen en valuta?
  • Wil je meer dan een E-winkel opzetten?
  • Heb je verschillende verzend tarieven?
  • Hoeveel geld heb er beschikbaar in je budget voor het opzetten en het onderhouden van de webshop?

We zullen hieronder beide mogelijkheden van dichtbij bekijken om je zo te helpen het verschil tussen Magento en Woocommerce beter te begrijpen.

Het verschil tussen Magento en Woocommerce:

 

WOOCOMMERCE

Woocommerce en WordPress, de perfecte combinatie?

Woocommerce is een plug-in van WordPress, dit geeft de gebruiker een enorm voordeel in de zin van dat je je e-winkel kunt opzetten en tegelijkertijd de meest gebruikte CMS ter wereld kunt gebruiken. Tegenwoordig willen veel merken ook graag een blog met de laatste nieuwtjes en interessante informatie voor hun klanten bijhouden en met Magento heb je dit voordeel niet. Magento heeft wel beperkte mogelijkheden om plug-ins te installeren, maar door de hoge eisen wat betreft de installering van Magento (en de vaak niet zo goede kwaliteit van de modules) is het beter om zo weinig mogelijk extra’s aan het programma toe te voegen, zodat het zijn stabiliteit en zijn snelheid niet verliest

Een ander voordeel van het gebruiken van WordPress samen met Woocommerce is dat, omdat je meest gebruikte platform ter wereld gebruikt, je de vrijheid hebt om je WordPress site verder te ontwikkelen met andere modules die vaak een veel eenvoudigere opzet hebben qua code dan Magento. Dit helpt bij het gebruikersgemak en de kwaliteitscontrole van je site.

Magento/Woocommerce en hosting.

Een ander verschil tussen Magento en Woocommerce is het Hostingspakket wat je nodig hebt om je webshop te laten runnen. Woocommerce is minder veeleisend dan Magento. Magento heeft vaak zijn eigen server nodig terwijl je Woocommerce  bij bijna iedere shared hosting provider kunt onderbrengen. Dit bespaart je natuurlijk een aardige cent en tijd, je bent per maand niet meer dan een paar euro kwijt. Kijk nou ook weer niet zo op de cent, dat je een abonnement van 3 euro per maand neemt en je vervolgens met een heleboel andere problemen opgescheept zit. Het idee van Woocommerce met WordPress gebruiken is niet dat je nu geen enkele aandacht meer besteed aan je hosting provider. Het blijft absoluut belangrijk dat je de tijd neemt om een goede hosting provider uit te zoeken zodat als er problemen met je website ontstaan je op zijn minst een goede back-up hebt om je website online te houden. Je kent het oude gezegde, “goedkoop is vaak duurkoop” en door wat geld in je hosting provider te investeren zorg je ervoor dat je gegarandeerd goed zit, niet alleen nu maar ook in de toekomst.

Het verschil tussen Magento en Woocommerce in functionaliteit.

Woocommerce is een e-commerce oplossing die om bepaalde specifieke redenen de aandacht roept. Het mag dan wel zo zijn dat het nog niet zo lang op de markt is, maar dit heeft juist zo zijn voordelen. Woocommerce biedt e-commerce oplossingen aan die andere platvormen niet hebben of waarvoor je extra zal moeten betalen. Dit kan je vooral zien in de winkel zelf (de front end van je e-winkel).

Woocommerce heeft namelijk de mogelijkheid voor een one page check out iets waarvoor je bij Magento extra moet bij betalen en een extra module moet installeren.

De standaard features zijn zowel aanwezig bij Woocommerce als bij alle andere e-commerce platvormen zoals: een navigatie balk met meerdere lagen (Magento geeft hier wel wat meer mogelijkheden bij), sociale media, product waardering, een calculator voor verzendkosten etc. Het is een compleet pakket. En mocht je nog iets missen, dan is er vaak een aanvullende plug-in te vinden, die dit voor je op kan lossen. Wel moet je er rekening mee houden dat je hier waarschijnlijk extra voor zult moeten betalen.

Templates om vorm te geven aan je webshop.

Hoewel het opzetten en vormgeven van je E-winkel met Woocommerce een stuk gemakkelijker is dan met Magento, blijft het wel zo, dat je met Magento meer mogelijkheden hebt in de uiteindelijke winkel die je gaat openen. Wat wel een groot voordeel van Woocommerce is, is dat je lekker hetzelfde ontwerp kunt gebruiken voor je website en je webwinkel zodat alles een goed samenhangend geheel lijkt.

De startkosten zijn door het eenvoud van gebruik een stuk lager voor Woocommerce en je zult op een langere ontwikkelingsperiode met Magento moeten rekenen.

Nog een ander voordeel als we kijken naar het verschil tussen Magento en Woocommerce is dat de SEO bij WordPress via de template opgezet kan worden en voor de hele website geldt.

Er zitten ook nadelen aan Woocommerce!

Omdat we nu juist naar het verschil tussen Magento en Woocommerce kijken. Kunnen we niet ontkennen dat er ook nadelen aan Woocommerce zitten. Het is een hele goede oplossing voor e-commerce doeleinden, maar het blijft een plug-in voor WordPress. Dit betekent dat het niet op zichzelf functioneert zoals Magento, het blijft altijd een toegevoegd programma, aan een al bestaand en functionerend programma, WordPress. Dit merk je absoluut aan je backend (waar je je internet site beheert).

Magento is compleet gericht op e-commerce en op verkoop, terwijl WordPress je e-commerce mogelijkheden geeft, bovenop je al bestaande website. Hierdoor is het niet altijd even makkelijk te gebruiken, omdat de logica soms een beetje ontbreekt, WordPress is immers het programma wat de voorrang krijgt. Dit gebeurt helemaal als je meer dan een plug-in geïnstalleerd hebt en kan soms de ervaring van het gebruikersgemak verpesten.

Je kunt verder prima je producten beheren, maar naar mate de hoeveelheid producten groeit, zal je wel eens de goed gestructureerde oplossingen van Magento kunnen gaan missen.

Verder zie je het verschil tussen Magento en Woocommerce terug in zijn functionaliteit.

Het opzetten van een Multi-store omgeving is met Woocommerce niet mogelijk, iets wat je als je meerdere winkels vanuit hetzelfde punt wilt beheren absoluut onmisbaar is.

Verder ontbreekt er een uitgebreide API waarmee je je E-winkel aan een ERP of kassa systeem kunt koppelen.

En Woocommerce is zeer gelimiteerd als we het hebben over de mogelijkheden met aanbiedingen en kortingen of speciale prijzen aanbieden aan bepaalde klanten.

MAGENTO

Als je wel eens wat in een grote E-winkel gekocht hebt, dan zal je waarschijnlijk wel eens Magento gebruikt hebben. Het is het E-commerce platform wat het meest door grote bedrijven ingezet wordt.

Er is niet alleen maar een open-source versie van Magento maar ook een Enterprise versie, die door de grote winkelketens over de hele wereld gebruikt wordt. Hier zitten natuurlijk kosten aan vast, die voor velen van ons gewoon geen optie zijn. De Enterprise versie begint vanaf 15.000 dollar en loopt op tot in de vele duizenden dollars.

De open source versie kun je lekker gratis downloaden op de Magento website en functioneert perfect om tot aan 250.000 producten te verkopen. Maar zoals we al eerder vermeld hebben, zijn er echt wat zaken waar je rekening mee zult moeten houden.

Hosting voor Magento.

Magento is een programma dat veel meer eisen aan je hosting stelt. Met Woocommerce is er geen enkel probleem als je aan shared hosting doet. Met Magento ligt dit een beetje anders. Shared hosting zal misschien in het begin als je nog niet zoveel producten verkoopt best werken, maar naar mate de hoeveelheid producten groeit, zal je ongetwijfeld te maken krijgen met vertragingen op je site. Dit houdt in dat je op zoek zult moeten gaan naar een hosting partij die in staat is om aan jouw hosting eisen te voldoen.

Magento heeft nou eenmaal het nadeel om naarmate dat het aantal klanten en producten groeit wat langzamer te worden en niemand houdt van wachten op het internet. Dit zal altijd de verkoop beïnvloeden en niemand wil geld verliezen.

Magento is door zijn mogelijke grote capaciteit nou eenmaal wat logger gebouwd, dit resulteert in het trager worden naarmate de capaciteit groeit. De database structuur is veel ingewikkelder en uitgebreider dan die van WordPress en je zou Woocommerce een race paard kunnen noemen in vergelijking met Magento dat eerder een werk paard is. Daarom is het zo belangrijk om voor een goede hosting te zorgen. Onderzoek heeft uitgewezen dat iedere seconde extra wachttijd op je site tot een conversie verlies kan leiden van 30%.

Het met Magento leren omgaan.

Magento is een wat grotere uitdaging als we het hebben over gebruiksgemak. Woocommerce is redelijk makkelijk onder de knie te krijgen en Magento, helemaal als je je eigen templates wilt maken of modules in elkaar wilt zetten, kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Magento is ontwikkeld op het Zend basis frame work en het EAV database model en slaat hier zijn data op. Dit zijn absoluut geen simpele dingen om meteen onder de knie te krijgen.

Dagelijks gebruik.

In het dagelijks gebruik gebeurd er eigenlijk hetzelfde. Op zich is het gebruik niet zo moeilijk, maar er zijn een heleboel features waar je rekening mee moet houden. Magento kan namelijk bijna alles op gebied van E-commerce, zo kan je bijvoorbeeld verschillende “store fronts” hebben, aanbiedingen maken, verzendkosten op gewicht en afstand berekenen etc. Maar je moet hier wel mee leren omgaan en dit betekent geduld hebben, studeren en je hoofd erbij houden en misschien is het wel handig om iemand te vinden die je er zeker de eerste tijd bij kan helpen.

Functionaliteit

Magento is een van de meest complete open-source e-commerce oplossingen die er bestaat. Zoals we al eerder gezegd hebben is er bijna niets wat je niet met Magento kunt doen. Daarom is het ook niet nodig en wordt het zelfs afgeraden om een third party module te installeren, doe dit alleen als het absoluut noodzakelijk is, probeer verder altijd alles binnen Magento op te lossen. Dit bespaard je een heleboel problemen.

Het meest opvallende aan Magento is, dat je meerdere E-winkels vanuit een punt kunt beheren. Zo zijn er bedrijven die verschillende E-winkels hebben die er compleet verschillend uitzien, maar die allemaal vanuit hetzelfde dashboard beheerd kunnen worden.

Een ander groot voordeel van Magento is, dat je het systeem aan bijna elk kassa systeem kunt verbinden of bijvoorbeeld aan Amazon of EBay. De werkelijke kracht van Magento is dat je er ontzettend veel systemen meekunt integreren binnen je bestaande bedrijfsprocessen.

Wat is onze mening over het verschil tussen Magento en Woocommerce.

Het verschil tussen Magento en Woocommerce is eigenlijk zo groot dat de juiste keuze afhangt van het soort van E-winkel die je gaat opzetten.

Een kleine webshop.

WordPress en Woocommerce zijn goed samen te gebruiken als e-commerce oplossing als je een niet al te grote e-winkel op gaat zetten. Het is naar onze mening de oplossing voor een E-winkel met minder dan 500 producten. We hebben het hier simpelweg over de prijs-kwaliteitsverhouding. Omdat het opzetten en onderhouden redelijk simpel is en de hosting eisen niet hoog zijn, bespaar je behoorlijk wat geld en tijd uit.

Iets wat voor een kleine onderneming heel belangrijk is, om de opstart kosten zo laag mogelijk te kunnen houden.

De enige reden waarom je in deze omstandigheid wel voor Magento zou moeten kiezen, is als je van plan bent om verschillende winkels op te zetten. De functionaliteit van Woocommerce is op dat moment gewoon niet voldoende.

Een grote webshop.

Wanneer je een grote webshop wilt opzetten, we hebben het hier over 1000+producten of als je bijvoorbeeld je webshop wilt koppelen aan een extern kassa systeem, dan is Magento de oplossing voor je. Het zal initieel een wat grotere investering zijn, maar je weet dan ook zeker, dat je op lange termijn uit kunt groeien tot een echte e-commerce reus. Magento is betrouwbaar en goed, dat hebben ze over de laatste jaren wel bewezen.

Het verschil tussen Magento en Woocommerce zijn groot, niet qua kwaliteit, maar meer qua mogelijkheden. Maar ik denk, dat het na dit artikel gelezen te hebben, het voor een ieder mogelijk moet zijn om het platform wat het beste bij jouw onderneming past uit te kiezen. Het belangrijkste is, duidelijk te hebben wat je doel is met je E-winkel om hierna de juiste open-source e-commerce platform voor jouw bedrijf uit te kiezen. Veel succes!

Recent projects
kansvoedingsadvies
visionary-style
lesenz-portfolio
Mondzorg Fascinatio
iczcura
Bel mij terug